Historie

Zwemvereniging RZC 80 jaar

 In 2011 bestond zwemvereniging RZC uit Renkum 80 jaar! Daarmee is de club één van de oudste sportverenigingen in de gemeente Renkum. Op 10 september vierde de vereniging dit met een spectaculaire zwemtocht over de Rijn. RZC greep daarmee terug op hoe het ooit allemaal begon.

Op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam was er veel aandacht voor de zwemsport, er werd een aantal medailles behaald door de Nederlandse zwemsters. Zo groeide de belangstelling voor het zwemmen in het hele land. In Renkum werdt een stichting opgericht om een zwembad in de gemeente te realiseren. In 1929 al kwam ereen zwembad in het rivierwater van de Rijn. In korte tijd bracht een badmeester een groot aantal Renkummers het zwemmen bij. En in 1931 werd zwemvereniging RZCopgericht. Onder de hoede van de badmeester werd er stevig getraind en al heel gauw was er een poloteam en een zwemafdeling die ook aan wedstrijden deelnamen.

 De Rijntochten

Naast het poloen en zwemmen kwam men op de gedachte een zwemwedstrijd in de rivier de Rijn te organiseren. Er kwam een wedstrijd van 1 kilometer en dat was zo’n groot succes dat men besloot ook een 5 kilometer wedstrijd te houden. Daaraan deden zwemmers uit heel Nederland mee. Velen kwamen al een dag eerder, zekampeerden op de dijk en wachtten daar op de boot die ze de volgende dag 5 kilometer stroomopwaarts zou brengen. De dames startten het eerst en tien minuten latermochten de heren het water in. De tijdwaamemers stonden bij het zwembad met een duivenklok klaar. De zwemmers werden ieder jaar aangemoedigd door honderden Renkumers!

 De zoektocht naar geschikt zwemwater

De laatste 5 km wedstrijd in de Rijn vond in 1959 plaats. Het rivierwater was zo erg vervuild, dat het niet meer verantwoord was om er in te zwemmen. Zo kwam er niet alleen aan de jaarlijkse wedstrijd, maar ook aan het zwembad in de Rijn een einde. De zwemvereniging een slapende periode tegemoet tot 1969. In dat jaar ging een groot aantal vrijwilligers voor het eerst zwemlessen geven in het Sportfondsenbad Wageningen. RZC had toen zo’n 500 leden die met een pendelbus naar Wageningen en terug werden gebracht. Totdat in de jaren zeventig zwembad Aquarijn werd gebouwd in Renkum. Daar bloeide de vereniging weer op met een wedstrijdafdeling en waterpoloafdeling. Er zijn inmiddels zo veelleden met zo veel trainingswensen dat er voor een groot aantal trainingen uitgeweken worden naar andere baden omdat het bad in Renkum maar 20 meter lang is. Voor polo- en zwemwedstrijden is een bad van 25 meter vereist.

 Jubileumtocht zaterdag 10 september 2011

Ter ere van het tachtig jarig jubileum organiseerde RZC, net als vele jaren geleden, een zwemtocht in de Rijn! De tocht van 2,5 kilometer vond plaats op zaterdagmiddag 10 september. RZC wist toen nog niet dat er weer een traditie was geboren. Sindsdien organiseert de vereniging elk jaar op de tweede zaterdag van September de zwemtocht over de Rijn.

 

Nieuwe loot: cross-triatlon!

In 2013 hebben we voor het eerst met ongeveer 30 pioniers een cross-triatlon gehouden. Dit hield in 1000 meter zwemmen, 25 km mountainbiken in de bossen van Oranje Nassau Oord en vervolgens 9 km hardlopen door de Jufferswaard en op de Noordberg. Dit idee sloeg zo aan dat we in 2014 voor het eerst een echte cross-triatlon hebben gehouden met een open inschrijving: 90 deelnemers.

In 2015 komt er naast de lange afstand ook een korte afstand bij voor mensen die wel eens een echte cross-triatlon willen proberen: 500 meter zwemmen 15 km mountainbike en 5 km hardlopen.

Naast de recreatieve zwemtocht zal er in 2016 waarschijnlijk een officiële KNZB-zwemwedstrijd worden georganiseerd.

RZC heeft bij de Nederlandse Triatlon Bond aangeboden om in 2017 het NK cross-triatlon te organiseren.

Deel dit artikel