SuperSpetters

Dé zwemlesmethode van de KNZB

Vanaf september 2016 start RZC met de nieuwe lesmethode SuperSpetters. Superspetters is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Er wordt  zwemles gegeven in kleine groepjes. Alle lesgevers zijn gediplomeerd en in het bezit van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Elk kind ontvangt een persoonlijk zwemboek waar leuke verhaaltjes in staan en handige weetjes voor ouders.

Binnen de zwemlessen staan de crawslagen centraal en vinden we het belangrijk dat uw kind klaar is voor onverwachte momenten in het water. Tijdens de zwemlessen werken we veel met materialen als zwembril, badmuts en zoomers (kleine flippers). Wij bieden lessen aan van een uur. Met deze methode kan uw kind in 18 maanden zwemvaardig zijn maar dat is uiteraard een gemiddelde en afhankelijk van het kind: elk kind leert anders en op eigen snelheid.

Na het afzwemmen heeft uw kind heeft het Nationale Zwemdiploma C.

De belangrijkste voordelen van SuperSpetters:

  • Voor kinderen vanaf 5 jaar
  • Groepjes van maximaal 8 kinderen
  • Gediplomeerde lesgevers in het bezit van een VOG
  • In 18 maanden afzwemmen voor het KNZB Zwemdiploma
  • De borstcrawl en rugcrawl als uitgangspunt
  • Survival elementen en fun
  • Gebruik van een badmuts, zwembril en zoomers
  • Geen gebruik van drijfpakjes of andere drijfmiddelen
  • Een eigen zwemboek om voortgang te volgen
  • Regelmatige communicatie met de ouders over vorderingen van het kind

Opbouw zwemlestraject

In de eerste fase van de zwemles raken kinderen gewend aan het water. Na deze fase staan de borstcrawl en rugcrawl centraal. Dit zijn voor veel kinderen natuurlijke zwemslagen, die daardoor makkelijker aan te leren zijn. Later in het traject leren de kinderen de enkelvoudige rugslag en de schoolslag. Verschillende survivalelementen, bijvoorbeeld de HELP-houding, hurksprong en draai lengte as worden al in een vroege fase aangeleerd. We vinden het namelijk belangrijk dat kinderen niet alleen goed leren zwemmen, maar dat ze zich ook kunnen redden in het water tijdens onverwachte situaties.

Gebruik materiaal

Tijdens de zwemlessen maken kinderen gebruik van een badmuts, zwembril en zoomers. Hierdoor kunnen kinderen zich beter concentreren op het oefenen van de zwemslagen en leren ze sneller zwemmen. De ervaring leert dat kinderen het zwemmen met deze materialen erg leuk vinden.

De zoomers zorgen voor goede krachtige crawlbenen. De zwembril wordt alleen gebruikt bij oefeningen waarbij de zwemslagen worden aangeleerd of verbeterd. Alle vaardigheden waarbij onderwater oriëntatie en survival centraal staan worden zonder zwembril uitgevoerd. Omdat we het belangrijk vinden dat de kinderen zelf ervaren wat het water met hen doet, werken we niet met drijfmiddelen maar wel met hulpmiddelen.

Communicatie

Een belangrijk onderdeel van SuperSpetters zwemles is de communicatie met ouders en het kind. Voor de start van de zwemlessen worden ouders goed geïnformeerd over het zwemlestraject en ouders worden middels voortgangsgesprekken gedurende de zwemlessen op de hoogte gehouden van de voortgang. Tijdens kijklessen kunnen ouders aan de badrand de vorderingen van het kind aanschouwen.
Kinderen ontvangen bij aanvang van het zwemlestraject een persoonlijk zwemboek. In dit zwemboek zitten leuke zwemlesverhalen voor de kinderen.

 

 

 

Deel dit artikel